La Franja

10/19/2004

Conflicte en un col·legi públic de Benavarri (Osca) perquè la professora de música fa classes en català

Europa Press - http://nosaltres.vilaweb.com/info/vilaweb/ep.not_ep?p_idint=18102004124923
Conflicte en un col·legi públic de Benavarri (Osca) perquè la professora de música fa classes en català

18/10/2004 - 12:49:23

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS) Els pares de diversos alumnes del col·legi públic de la ciutat aragonesa de Benavarri (Osca) han presentat queixes al centre després que els seus fills han dit que la professora de música els feia les classes exclusivament en català. Aquest fet ha obert un conflicte entre professors i pares d''alumnes del centre.

Segons els pares denunciants, des del principi del curs la nova professora de música, que ve d''Alacant, "fa les classes exclusivament en català, quan gairebé el 50% de l''alumnat no té el català com a llengua materna ja que els pares són de fora". Per a ells, aquesta actitud "forma part d''una campanya d''assimilació cultural cada vegada menys encoberta en pro d''un pancatalanisme excloent".

"Quan els nostres fills ens van explicar què passava a les classes de música ens vam queixar davant la professora en qüestió, que ens va ignorar, i davant la direcció del centre, des d''on se''ns va assegurar que a la professora se li escapava l''ús del català", han assenyalat els afectats que lamenten "que als nostres fills se''ls estigui inculcant un folklore que no és aragonès", segons ha informat l''''Heraldo de Aragóm''.

Per part seva, en declaracions a Europa Press, la directora del col·legi, Maria Jesús Otal, ha dit que "al centre no tenim res a dir", després de confirmar que havia rebut pares dues vegades però ha negat que la professora faci les classes en català. La queixa ha arribat al Consell Escolar, on s''ha acordat un pacte de silenci.

"Al col·legi les classes es fan en castellà, però de vegades a aquesta professora se li escapa alguna expressió en català, com li pot passar a qualsevol professor del centre", ha dit la directora, i ha afegit que els alumnes que formen part del Consell Escolar han confirmat aquesta acció.

Els pares consideren que aquesta situació coincideix amb la polèmica que hi ha a Benavarri en els últims mesos sobre la necessitat de fomentar l''ús del català estàndard o d''apostar per la defensa de la variant dialectal que històricament s''ha parlat en aquesta localitat.

El Punt -
http://nosaltres.vilaweb.com/info/vilaweb/elpunt.noti_elpunt?p_id=-929051
> La xarxa d'Entitats de la Franja denuncia «pressions» als mestres que fan les classes en català

Hi ha hagut quatre conflictes als centres aquest curs

Fer classes en català a les escoles de la Franja de Ponent pot estar ple d'entrebancs. Des de l'inici de curs, s'han produït conflictes en centres de les comarques del Matarranya, la Llitera i el Baix Cinca, segons la Xarxa de Casals i Entitats Jaume I de la Franja, que ahir va denunciar les «pressions» que reben alguns mestres. L'últim cas s'ha produït a Benabarri, a Osca, on un grup de pares s'ha queixat perquè la professora de música parla en català a l'aula.

19/10/2004
MARCEL BARRERA / EP Barcelona


Les classes en català a les escoles de la Franja topen amb l'oposició d'uns quants pares. A Benavarri, un grup de pares ha creat un conflicte en queixar-se al Consell Escolar que la professora de música impartia les classes en català. El portaveu de la Xarxa de Casals i Entitats Jaume I de la Franja, Guillem Chacón, considera que les queixes que hi ha hagut són «casos puntuals», però que «sempre tenen les de guanyar», perquè el català no té cap reconeixement i la llei de llengües que ha promès el govern d'Aragó no arriba. Per Chacón, en aquests moments existeix una «pressió als equips directius perquè es facin les classes en castellà» i molts docents acaben renunciant a usar el català a l'aula. Uns quants centres educatius, com el de Tamarit, han començat a impartir una assignatura en català; però es tracta de casos excepcionals. A més, els departaments d'Educació d'Aragó i Catalunya han creat una comissió que es reunirà dijous i que treballa per impulsar les classes de català

El Periodico -
Quejas porque una profesora imparte clase en catalán

Los padres de diversos alumnos del colegio público de la localidad oscense de Benabarre han presentado varias quejas al centro después de que sus hijos aseguraran que la profesora de música les daba las clases exclusivamente en catalán. Este hecho ha abierto un conflicto entre profesores y padres de alumnos del centro.

Según los padres denunciantes, desde el principio de este curso la nueva profesora de música, que procede de Alicante, "da las clases exclusivamente en catalán, cuando casi el 50% del alumnado no tiene el catalán como lengua materna ya que los padres son de fuera". Para ellos, esta actitud "forma parte de una campaña de asimilación cultural cada vez menos encubierta en pro de un pancatalanismo excluyente".


LA DIRECTORA En declaraciones a Europa Press , la directora del colegio, María Jesús Otal, aseguró que "en el centro no tenemos nada que decir", después de confirmar que había recibido a padres en dos ocasiones pero negó que la profesora imparta sus clases en catalán. La queja llegó también al consejo escolar, donde se acordó un pacto de silencio.

"En el colegio las clases se dan en castellano, pero a veces a esta profesora se le escapa alguna expresión en catalán, como le puede pasar a cualquier profesor del centro", declaró la directora, y añadió que los alumnos que forman parte del consejo escolar han confirmado esta acción.


2 Comments:

  • At 31 d’octubre de 2005 a les 10:34, Anonymous Anònim said…

    jo cuan a aestat a benavarri e sigut la seva alumna y vull dir que aquesta professora a sigut molt bona amb tots y que perque doos pares que vn ser dos es van queixar ja la van ficar en problemmes adees naltres si se li escapaba alguna frase o paraule lem seguit. ixes dos pares son destes ques ol lis agrada fiquarse en foollons y toca els ous als altres.. tame diu que la mitat del centre parla castella mira el 70% parla catala bueno benabarrense y el altre 30% es rumano o peruano.. conque a sigut tot molt exagerat..

     
  • At 2 d’abril de 2008 a les 11:04, Blogger Mart de Garriga said…

    Tenc una alumna de Benavarri al CEPA on estic treballant, a Palma. Ella i jo ens entenem perfectament en la llengua que va de Fraga fins a Maó. Em sembla indignant el que passa a la Franja. Aquí ens demanen respecte pels alumnes espanyols i allà la llengua pròpia dels habitants és marginada i s'intenta anihilar-la. Crec que és hora de fer intervenir qualque instància de la Unió Europea per aturar un genocidi modern consentit pel PSOE.

     

Publica un comentari a l'entrada

<< Home